Niin hyvää kannua!

Niin hyvää kannua!

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Valokeilassa: Jarsse Paatero

Mun täytyy heittää nää ohjaimet roskiin,
mun sipuli pauhaava ku kuohuva koski.
Se saa mut tiputtamaan hanskat jäähän,
nää vitun häviöt ottaa mua päähän.
Mut ilmaveivin jälkeen mun mieli tyyni on...

Jarsse "Katas" Paatero on Las Palmasissa asuva latviansuomalainen linnunpelaaja, joka edustaa NHL-seura Florida Panthersia. Monet pitävät impulsiivisesti kiekkoilevaa Paateroa Loiri-liigan™ historian surkeimpana pelaajana. Kauden 2015–2016 aikana Paatero päästi verkkoonsa yhteensä 85 maalia 16 ottelussa – ja syypää siihen oli Paateron mukaan Blackhawks-maalivahti Corey Crawford. 

"Paateron Jarssehan on... Loiri-liigan™ farssi – farssien farssi. Mä en niinkun ymmärrä, että minkä takia tollasia jätkiä ylipäätänsä on tässä liigassa."
– Jari Vainio, 1.10.2016

Paatero on luottanut tähän mennessä ainoastaan Chicago Blackhawksiin, mutta tällä kaudella mies kokeilee siipiään Florida Panthersilla. Urheilumaailman analyytikkojen mukaan valinta oli kuitenkin "humalainen virhe, joka pitää Paateron runkosarjan pohjamudissa". Paateron aggressiivinen ja verenhimoinen pelitapa yhdistettynä suorastaan pakkomielteiseen ilmaveivailuun on kombinaatio, joka ei sovi Panthersin pirtaan. Kilpakumppani Patrik Lostedtin mukaan Paateron menestyminen on yhtä todennäköistä kuin että "somerolaisesta lähihoitajasta tulisi seuraava pääministeri". 

Jarsse Paatero kokeili Chicago Blackhawksia peräti kahdesti, mutta tuloksena oli farssi. Kuva Blackhawksin ja Florida Panthersin välisestä ottelusta, jossa Esa-Matti Loiri on juuri kasvattanut johtoaan lukemiin 15–2.

Paaterolla on kuitenkin ollut myös hetkensä Loiri-liigassa™. Esimerkiksi kaudella 2014–2015 mies johdatti joukkueensa välieräkierroksen partaalle, kunnes kärsi äärimmäisen traumaattisen jatkoaikatappion seitsemännessä puolivälieräottelussa Forresterin Thornea vastaan. Kauden 2015–2016 kohokohta oli puolestaan se, että Paatero kykeni kuin ihmeen kaupalla raiskaamaan Jari Vainion eli Loiri-liigan™ mestarin. 

"Kun Paateron pelitapa ei tuota tulosta, niin sipuli pettää yhtä nopeasti kuin Perälän viinapää."
– Patrik Lostedt, 29.9.2016


Suurin kysymysmerkki Paateron pelikirjassa on sipuli. Jo yhden maalin tappioasema saattaa johtaa siihen, että Paatero ohjeistaa pelaajiaan heittämään kiekkoa katsomoon. Herkästi kypsyvä sipuli on sidoksissa myös väkivaltaisuuteen ja siten rangaistuksien määrään: Paaterolla on enemmän jäähyminuutteja kuin kenelläkään muulla Loiri-liigan™ historiassa. Toisinaan tuntuu siltä, että Paatero tulee kaukaloon tappelemaan eikä urheilemaan.

Paatero tunnetaankin psykologisena pelaajana, joka noudattaa henkilökohtaista strategiaansa, "linnunpeliä". Linnunpelin tarkoituksena on provosoida vastustajajoukkuetta niin, että tämän pelikirja sekoaa totaalisesti. Yleensä linnunpeli johtaa kuitenkin vain ahdinkoon ja niin epätoivoiseen tappioasemaan, että Paatero sytyttää röökin ja poistuu vaihtoaitiosta viimeistään toisen erän aikana anniskelualueen puolelle jättäen joukkueensa oman onnensa nojaan.

"Paatero viettää pudotuspelikevään Viru-hotellissa Marko Jantusen kanssa, koska pinkka ei enää riitä perinteiseen Palmasin-reissuun."
– Patrik Lostedt, 29.9.2016

Tämä kaikki tekee Jarsse Paaterosta Loiri-liigan™ virallisen altavastaajan – ja todella vaarallisen sellaisen. Paaterolla ei nimittäin ole mitään hävittävää. "Kaikki aikanaan", hän kirjoittaa laskelmoidusti ja hieroo sitten käsiään ilkeämielisesti yhteen. Linnunpeli on jo alkanut, eikä kukaan tiedä, milloin Jarsse Paateron johtama Florida Panthers luistelee ensimmäistä kertaa jäälle. Pallo – tai pikemminkin kiekko – on Paateron hallussa, ja voi olla, että pilkkamielinen naureskelu muuttuu ajan myötä pelonsekaiseksi kauhuksi. Ken tietää, vaikka Paatero olisi antanut Jaromir Jágrille ruoskaa jo viime vuoden joulukuusta saakka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti